Blog

L'aprenentatge de Drupal. Quan difícil és?
Publicat per Paulo Dias, 14 de juliol, 2023

Quan parlem de desenvolupament web, en un moment o un altre, busquem la tecnologia ideal per fer llocs web. Ja sigui per a ús personal o professional, sempre volem trobar el millor del millor.

Un dels factors clau en aquesta recerca és determinar quan difícil és aprendre una determinada tecnologia. Doncs bé, avui parlem de Drupal i com ha estat el nostre aprenentatge en aquesta tecnologia.

Què és Drupal?

Drupal és un sistema de gestió de continguts (CMS, per les seves sigles en anglès) de codi obert escrit en PHP. I què fa exactament? Drupal ens permet als usuaris construir i administrar llocs web, des de blocs modestos fins a grans i complexes aplicacions empresarials.

La diferència entre Drupal i altres CMS és la seva flexibilitat i escalabilitat. Amb Drupal, els usuaris tenen un control total sobre l'aparença i funcionalitat del lloc web. A més, compta amb una gran comunitat que ofereix funcionalitats i aparences preparades per a ser utilitzades.

Desafortunadament, flexibilitat i escalabilitat no van sempre de la mà de facilitat i senzillesa.

Complexitat en el desenvolupament!

Anem a ser sincers: aprendre Drupal pot posar a prova els nostres superpoders.

La corba d'aprenentatge... espanta. Drupal, per ser flexible, et permet fer les coses de maneres molt diverses, dificultant el manteniment de codi. Però no et preocupis, hi ha una "forma correcta" de fer les coses, que a mesura que interioritzes Drupal ho entens millor. La llibertat de fer el que vulguis i com vulguis no impedeix fer bé les coses. 😊

"La separació de conceptes (patró Model-Vista-Controlador) fet servir en Drupal facilita molt aquest aprenentatge."

Drupal té una base simple i efectiva que, juntament amb un conjunt d'eines gegant, el converteix en una plataforma ideal per fer llocs web. Però clar... sempre que sàpigues l'ús i les limitacions d'aquest conjunt d'eines.

Per als desenvolupadors, pot ser un desafiament dur, però assolible.

No obstant això, si ets un usuari sense experiència en programació que vol aventurar-se en el món del desenvolupament web, vet aquí! Podria semblar una Missió Impossible.

Llavors, Drupal és exclusivament per a programadors?

Resposta curta: Sí, per a la posada en marxa i manteniment recomanem tenir un desenvolupador al teu costat. Està precisament ideat i dissenyat d'aquesta manera.

A més, Drupal és un gran aliat per als gestors de continguts. Pots introduir dades fàcilment mitjançant formularis, traduir continguts sense complicacions, administrar els teus fitxers multimèdia i tenir llistes administratives intuïtives que et faran sentir com el rei o la reina del teu propi lloc web.

Finalment, Drupal facilita i dona moltes opcions per crear aquests formularis d'entrada de dades al desenvolupador perquè sigui el més adaptat i senzill possible per a cada client, permetent més o menys llibertat d'acció o fins i tot guiant l'usuari.

Quines conclusions podem treure de Drupal?

Drupal com a CMS és ideal per a llocs web on la gestió de contingut és freqüent i la quantitat és important. Que només hagis de preocupar-te per introduir les dades en formularis i que tot es formi automàticament és tot un plus.

Clar està, això és gràcies a la feina d'un desenvolupador que ha hagut de configurar i preparar tot perquè funcioni correctament. Drupal té mil i una eines per facilitar-te la vida, però al principi pot ser una autèntica guerra fins que aprenguis i vegis com encaixen totes les peces!

Podem afirmar que la creació d'un projecte en Drupal compta amb una complexitat rellevant que requereix la figura de desenvolupador per tirar-lo endavant. Però, un cop finalitzat el procés de desenvolupament, tot és robust, senzill i intuïtiu per a l'ús de gestors de contingut o usuaris de la plataforma.

A Bitanube, ho fem possible a diàriament!

Contacte

Ens prenem un cafè?

Ens agrada crear projectes innovadors amb una mentalitat oberta i creativa. Sentiu-vos lliures per demanar tot el que necessiteu i mirarem de respondre tan aviat ens sigui possible. A Bitanube tot és possible.

Treble