Blog

Entenent Flexbox: Simplificant la Maquetació CSS
Publicat per Xavier Sbert, 20 de Febrer , 2024

Benvinguts a un altre emocionant viatge pel món del disseny web! En aquesta ocasió, explorarem un dels conceptes més valuosos en CSS: Flexbox.

Si alguna vegada t'has preguntat com els dissenyadors i desenvolupadors web aconsegueixen crear dissenys complexos i flexibles, aquest article t'ajudarà a comprendre què és Flexbox i com pots utilitzar-lo per a simplificar els teus dissenys web.


Què és Flexbox?

Flexbox, és un model de disseny que permet organitzar elements en una pàgina web de manera eficient i consistent.

Va ser dissenyat per a manejar la distribució d'espai i l'alineament d'elements, especialment quan es treballa en dissenys responsius. En lloc de dependre en gran manera de regles complicades de posicionament, Flexbox proporciona un enfocament més simple i eficient.

Per a comprendre millor com funciona Flexbox, vegem algunes de les seves propietats clau:

Display: flex;

La propietat display és el punt de partida per a habilitar Flexbox en un contenidor. Quan estableixes display: flex; en un element contenidor, els seus elements secundaris (fills) es converteixen en flex items i s'alineen automàticament en una fila. .container {
display: flex;
}

flex-direction: row|row-reverse|column|column-reverse;

Aquesta propietat controla la direcció en la qual els elements s'alinearan dins del contenidor. Pots optar per una disposició horitzontal (row), horitzontal inversa (row-reveure's), vertical (column), o vertical inversa (column-reveure's).

.container {
display: flex;
flex-direction: column;
}
justify-content: flex-start|flex-end|center|space-between|space-around;

justify-content s'utilitza per a alinear els elements al llarg de l'eix principal del contenidor. Pots triar entre diferents opcions, com alinear-los al principi (flex-start), al final (flex-end), centrar-los (center), distribuir-los uniformement entre si (space-*between) o distribuir-los uniformement amb espai al voltant (space-*around).

.container {
display: flex;
justify-content: center;
}
align-items: flex-start|flex-end|center|baseline|stretch;

align-items s'usa per a alinear els elements al llarg de l'eix transversal del contenidor. Pots seleccionar entre opcions com alinear al principi (flex-start), al final (flex-end), centrar-los (center), alinear segons la línia de base (baseline) o estirar per a ocupar tot l'espai disponible (stretch).

.container {
display: flex;
align-items: center;
}

Exemple d'ús de Flexbox

Suposem que desitges crear una barra de navegació horitzontal amb diversos elements de menú. Aquí tens un exemple de com usar Flexbox per a aconseguir-lo:

.navbar {
display: flex;
justify-content: space-around;
align-items: center;
background-color: black;
padding: 20px;
border-radius: 10px;
}

.navbar a{
color: white;
text-decoration: none;
font-weight: bold;
font-family: sans-serif;
}

Amb solo unes poques línies de CSS, hem creat una barra de navegació ordenada i centrada horitzontalment. Flexbox s'encarrega de la distribució i l'espaiat automàticament.


Flexbox és una eina poderosa i versàtil en CSS que facilita la maquetació de dissenys web complexos. Les seves propietats proporcionen un control precís sobre la distribució i l'alineament d'elements, la qual cosa simplifica la creació de dissenys responsius i atractius.

Esperem que aquesta introducció a Flexbox t'ajudi a comprendre la seva utilitat i a aprofitar el seu potencial en els teus projectes de disseny web.


Contacte

Ens prenem un cafè?

Ens agrada crear projectes innovadors amb una mentalitat oberta i creativa. Sentiu-vos lliures per demanar tot el que necessiteu i mirarem de respondre tan aviat ens sigui possible. A Bitanube tot és possible.

Treble