Blog

Què cal saber per escollir un gestor de continguts per la vostra web?
Publicat per Jordi Montero, 1 de juny, 2023

Comencem pel principi. Necessiteu un lloc web. Ha de reflectir la bona imatge de l'empresa, ha de vendre, ha de ser fàcil gestionar-la i com no, la necessitem ben aviat i ha de ser econòmica!

És un principi freqüent i normal, però cal tenir en compte alguns aspectes per entendre que no és evident acomplir totes les expectatives, perquè algunes d'elles són per definició contradictòries. Ara bé, no vol dir que sigui impossible. Només cal identificar les parts per obtenir el millor resultat possible.

La clau, el gestor de continguts. És a dir, la part de la web, invisible pels usuaris, que ens permetrà gestionar la informació que hi volem publicar.

Un gestor de continguts no és més que un programari, per definició extensible, en format web generalment, i que recull la informació necessària per mostrar als clients de la vostra web.

Al gestor de continguts, per posar un exemple, informarem d'un títol, una entradeta i un text (possiblement imatges també), per compondre una entrada de Blog. El gestor s'encarregarà de mostrar la pàgina web on es veu aquesta entrada i alhora, de mostrar-la al llistat d'entrades de Blog així com, per exemple, un espai a la pàgina d'inici on es mostren les últimes cinc entrades de Blog, incloent-hi aquesta que acabem de fer. Tot automàticament. .

Quan parlem d'entrades de Blog com a contingut, igualment ens podríem referir a sabatilles d'un e-commerce, habitacions d'un hotel, plats d'un menú d'un restaurant, o la contractació d'una ruta de muntanya.

Per tant, la missió del gestor de continguts és simplificar les tasques de la persona qui gestionarà la informació per tal sigui mostrada.


Quins gestors de continguts existeixen?

Molts, no només WordPress 😉.

WordPress gairebé ho coneix tothom i s'ha fet famós per la seva facilitat en personalitzar estèticament una web i les seves funcionalitats oferint paquets anomenats themes. Es pot obtenir un theme, que inclou una botiga online de mobles (estètica i funcionalitat), per pocs diners i en poc temps. Meravellós! Increïble! Ja està, ja podem tancar aquesta recomanació oi? Doncs no és així, ho sentim.

WordPress no és pas una solució incorrecta, però com tot té els seus pros/contres i tot i que sona com una solució perfecta queda lluny, bé, depèn. WordPress és un Blog. No és res més que això.

Ara bé, podem fer que un producte d'un e-commerce s'assembli a una entrada de Blog, llunyanament, sí. Aquesta és l'estratègia. Tenir alguna cosa feta i tot i que sigui una cosa diferent, modificar-lo perquè sembli i es comporti com una altra cosa. Tots hem menjat alguna vegada carn amb una cullera, però, hem menjat sopa amb una forquilla? 😉

El gestor de continguts WordPress s'ha de tenir (molt) en compte si es donen les següents condicions:

  1. No tenim gaire per invertir, necessitem quelcom econòmic ara, tot i que mantenir-ho ens costarà més.

  2. No tenim molt temps.

  3. Estem provant un model de negoci, és una cosa temporal per avaluar la viabilitat.

  4. No necessitem molt més que mostrar informació, però no necessitem que el web faci moltes accions.

  5. Tenim temps i paciència pels problemes que vindran.

  6. Tenim algú disposat a aprendre com funciona.

  7. No és de vital importància el seu funcionament.

  8. No es preveu evolucionar gaire.

  9. És un projecte amb una durada no superior a quatre anys (perquè segurament en aquest període s'haurà de tornar a fer).

Si el pressupost que tenim està entre els mil i tres mil euros i es compleixen les condicions anteriors, WordPress serà un bon candidat.

En cas contrari, per poc que sigui, millor descartar-ho.

Clarament, és possible fer qualsevol cosa amb WordPress, com podem anar amb un camió de dotze tones a comprar el pa. És possible sí, però gens recomendable.

Per una altra banda, tenim Drupal. Drupal és un gestor de continguts de manual d'enginyer informàtic. Acompleix tots els requisits i es pot fer gairebé qualsevol web amb ell, però té un cost.

És força difícil programar per Drupal. És necessari un equip humà molt competent per aprofitar els seus avantatges. Drupal, a diferència de WordPress, no és res des de zero, sinó que està creat per ser-ho segons els requisits. És un creador de llocs web. Això implica temps i diners, però garanteix un camí recte, amb moltes menys dificultats, i garanteix molt més enllà millors resultats.

Drupal s'ha de tenir en compte si es donen les següents condicions:

  1. Necessitem una solució molt professional, molt estable.

  2. Hi ha temps suficient (mínim uns dos mesos depenent del projecte).

  3. Es prefereix invertir una mica més ara per estalviar en un futur.

  4. El negoci online serà important per la companyia.

  5. Necessitem flexibilitat perquè ara necessitem unes funcionalitats, però d'aquí a un parell d'anys es preveu evolucionar.

  6. Necessitem que el web tingui algunes funcionalitats personalitzades o avançades.

  7. Volem gestionar la informació ràpidament, sense la necessitat d'un especialista, perquè segurament no hi haurà una persona dedicada en exclusivitat.

  8. És un projecte de 5 a 15 anys de durada.

Si es donen aquestes circumstàncies Drupal serà segurament la millor opció.

El pressupost d'un projecte de Drupal parteix dels tres mill euros. Tot depèn dels requisits.

Altres gestors?

És clar, n'hi ha molts. Podem parlar resumidament de:

  • PrestaShop: Es un gestor de continguts especialitzat en botigues online. Té la mateixa filosofia de WordPress però més específic. El millor: ràpid i fiable per botigues sense dificultat. El pitjor: El preu és similar a Drupal, però queda molt lluny dels seus avantatges.

  • Magento:És un gestor de continguts (no ho és en realitat) especialitzat en botigues online com ara PrestaShop, però ben fet. El millor: Fiabilitat similar a Drupal. El pitjor: Preu fins i tot per sobre de Drupal generalment i focalitzat a e-commerce pur (és a dir, només hi ha una botiga i un Blog, poc més). Si necessiteu un e-comemerce amb milers de referències i logística, és una bona opció.

  • Joomla:És un gestor de continguts especialitzat en... e... com dir-ho... continguts bàsics. És com Wordpress però pitjor. Ha quedat desfasat. Poc a dir bo i pocs fulls per dir el dolent.

  • Propietario: Empreses de desenvolupament web a Andorrai fora d'aquest petit gran país utilitzen frameworks lleugers (com ara Laravel, Symphony, Angular... ) per fer els seus propis gestors. No vull dir que sigui res dolent, però des de la perspectiva de client no és una bona opció. És com no aprofitar el bo dels gestors, a canvi de tenir un client que només pot demanar-te a tu qualsevol canvi. És a mida si, tant a mesura que si menges postres aquesta nit ja no t'entra la jaqueta 😉 . Només és recomanable per projectes extremadament a mida, de llarga durada i on el pressupost no té pràcticament límits.

Tot i que a Bitanube, al llarg de la nostra història, hem treballat amb tots ells, podem dir que, per norma general,la millor opció serà escollir entre Wordpress i Drupal. Si feu un repàs a les condicions per escollir l'un o l'altre hauríem d'haver determinat ja quina és la millor opció.

Esteu entre-mig de tots dos? Doncs ens quedaC-BIT.

C-BIT és un gestor de continguts Drupal desenvolupat per nosaltres amb la majoria d'elements que necessita qualsevol web ja d'inici instal·lats, amb el que estalviem inversió inicial i ens col·loquem al ben mig.

En parlarem més endavant de C-Bit, manteniu-vos connectats!

Contacte

Ens prenem un cafè?

Ens agrada crear projectes innovadors amb una mentalitat oberta i creativa. Sentiu-vos lliures per demanar tot el que necessiteu i mirarem de respondre tan aviat ens sigui possible. A Bitanube tot és possible.

Treble